"JP Morgan treft schikking van 13 miljard dollar"

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase is bereid om 13 miljard dollar te betalen aan de Amerikaanse overheid. In ruil moet het gerecht de onderzoeken stoppen naar de omstreden hypotheekleningen die de bank verkocht in de aanloop naar de financiële crisis in 2008.
A20122012

Volgens de krant Wall Street Journal heeft JP Morgan Chase vrijdagnacht een schikking bereikt met de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder (foto in tekst) en zijn afgevaardigde Tony West. Ook New York Times bericht over de schikking. Maar de details over het akkoord moeten nog afgerond worden, klinkt het.

Als het akkoord rond is, zou JP Morgan Chase 13 miljard dollar, of 9,5 miljard euro betalen. Daardoor zet het Amerikaanse gerecht de onderzoeken stop naar de omstreden hypotheekleningen die JP Morgan verkocht. De bank zou daarbij investeerders misleid hebben over de echte waarde van de obligaties die het verkocht. Die hypotheekleningen hebben mee de financiële crisis aangewakkerd in 2008.

Van de 13 miljard dollar, een recordbedrag voor een schikking, zou er 9 miljard een boete zijn, en 4 miljard is als steun bedoeld voor de huiseigenaars die in de problemen gekomen zijn.

Vorige maand werd JP Morgan Chase nog veroordeeld tot een boete van bijna een miljard dollar in het "Walvis van London"-schandaal. Trader Bruno Iksil, die dus de walvis als bijnaam kreeg, speculeerde voor enorme bedragen op de financiële markten.

2013 Getty Images