"Normaal dat moslimextremisten worden opgepakt en ondervraagd"

Burgemeester van Antwerpen en voorzitter van de N-VA Bart De Wever vindt het normaal dat zogenoemde Syriëstrijders bij hun thuiskomst in België worden opgepakt en ondervraagd. Dat heeft hij gezegd in "VTM Nieuws". Hij reageerde daarmee op de recente ontwikkelingen rond Jejoen Bontinck. De Wever keek ook al vooruit naar de verkiezingen van volgend jaar. Welke rol hij daarbij zal spelen, moet eind januari op een N-VA-congres duidelijk worden.

"Als burgemeester hou ik me niet bezig met individuele dossiers. In algemene termen kan ik wel zeggen dat ik het normaal vind dat zelfverklaarde moslimextremisten bij hun thuiskomst worden opgepakt en ondervraagd, zeker als ze dat op televisie met zo veel woorden zeggen", zei De Wever. "Het zou al te gek zijn dat ze hier met een soort aura van oud-strijder verder mensen kunnen werven."

Naar eigen zeggen zijn in Antwerpen intussen 33 Syriëstrijders ambtelijk geschrapt. "Voor de sociale zekerheid bestaan ze niet meer. Bij hun thuiskomst zullen ze zich opnieuw moeten inschrijven. Wie niets op zijn kerfstok heeft staan, keert trouwens beter anoniem terug. De stad heeft speciale ambtenaren klaarstaan om die jongeren opnieuw in de maatschappij te integreren."

"Traditionele partijen willen regering-Di Rupo II"

Dat de N-VA in de meest recente peiling een aantal procenten heeft ingeboet, leek De Wever niet echt te verrassen. "De regering-Di Rupo haalt sinds deze zomer alles uit de kast om een positief verhaal over haar beleid op te hangen. Ze maakt de bevolking wijs dat de crisis voorbij is."

"Door de manier waarop de traditionele partijen op de peiling hebben gereageerd, is nu wel duidelijk dat zij volgend jaar volop voor een regering-Di Rupo II willen gaan. Voor de kiezer is het nu klaar: ofwel kiest hij voor die piste, ofwel kiest hij voor de verandering van de N-VA."

Welke rol hij zelf zal spelen bij de verkiezingen, liet De Wever in het midden. "Ik heb de Antwerpenaren beloofd dat ik 6 jaar lang hun burgemeester zou blijven. Ik moet toegeven dat dit veel van me vergt. Na november zou ik normaal wat meer tijd moeten hebben om me met de Wetstraat bezig te houden. In januari vindt een N-VA-congres plaats. Dan pas begint de campagne en moeten zowel de inhoud van het programma als de namen van de kandidaten bekend zijn."