"Who the fuck is Angie?"

Deze vraag lag op eenieders lippen toen veertig jaar geleden "Angie" van The Rolling Stones de hitparades bestormde. Ook bij ons in Vlaanderen, waar het nummer de eerste plaats wist te bereiken. De leden van The Stones hielden de jaren die volgden alvast het mysterie levend en nooit werd duidelijk wat het ware verhaal achter het lied was. Een selectie van antwoorden op de vraag die fans al jarenlang bezighoudt.

Cover girl Angela Barnett trouwde in maart 1970 met de excentrieke David Bowie, maar hun huwelijk was er eentje met ups en downs. Een van die downs was ongetwijfeld het aantreffen van echtgenoot David in het bed met Mick Jagger. Beiden naakt. Bowie en Jagger ontkenden het verhaal van Barnett, die nochtans bij haar verhaal bleef. Of wilde Jagger het goed maken door een “Angie” te bezingen die bruusk met een eventueel einde van een liefdesverhaal geconfronteerd wordt ("I hate that sadness in your eyes") ?

Eind jaren 60 was Anita Pallenberg een bekend fotomodel dat er zelfs in slaagde een rol te versieren in de filmklassieker "Barbarella". In 1967 werd ze de vriendin van Keith Richards, en samen werden ze de belichaming van "seks, drugs and rock ’n roll". "Een vrouw die mannen om haar vingers windt", omschreef een voormalige bodyguard haar. Een "Angie" -dat bekte beter dan Anita- dus die een vernietigende invloed kan hebben op welke man dan ook ("But ain't it time we said goodbye?")

In april 1972 werden Pallenberg en Richards de trotse ouders van een dochter, Dandelion Angela. Maar door hun eigenzinnige levensstijl, met de nodige heroïne binnen handbereik, beslisten ze hun dochter te laten opvoeden door de moeder van Keith. Of Richards de échte vader was, daarover twijfelde hij zelf: hij wees zelfs met de vinger naar collega Jagger. Kozen Jagger en Richards, die "Angie" schreven, voor deze naam -ook al ging het lied over "iemand/iets anders"- om hun band met het kind te benadrukken ("Where will it lead us from here?")?

The Rolling Stones en drugs, ze worden vaak in één adem genoemd. Die drugs eisten hun tol, omdat de groep wereldwijd aan populariteit won, maar van de bandleden ook verwacht werd om volwaardige optredens te geven. Met een verslaving ging dus ook een periode van afkicken en inzicht in de vernietigende drugs samen. Zo zou Richards zijn drugs alomvattend omschreven hebben als "Angie" -een koosnaampje- , want "There ain't a woman that comes close to you".

En dan waren er de vrouwen/mannen die misschien op een of andere manier indruk gemaakt hadden op het duo Jagger-Richards. Was het actrice Angie Dickinson, die in de jaren 60 een indrukwekkende reeks aan filmrollen aan elkaar reeg en later als “Pepper” wereldberoemd werd? Of de Britse nieuwsjournaliste Angela Rippon, die later zou uitgroeien tot BBC-nieuwsanker en in 1977 het Songfestival mocht presenteren? Of was het een poging tot liefdesverklaring aan kunstenaar Andy Warhol, die in 1971 de albumcover van "Sticky Fingers" ontwierp? Want, "Everywhere I look I see your eyes".

lees ook