Actie in Jubelpark in Brussel tegen nucleaire wapens

In het Jubelpark in Brussel hebben zich vanmiddag enkele honderden mensen verzameld om het startschot te geven van een nieuwe campagne tegen kernwapens en tegen de aanwezigheid ervan in België. De campagne, die als titel "Time to go!" draagt, gaat uit van de vredesbeweging en krijgt de steun van politieke partijen zoals Groen en Ecolo en van verschillende sociale bewegingen. Ze komt er niet toevallig 30 jaar na de grote antirakettenbetoging in oktober 1983.

"Onze huidige regering schreef in haar regeerakkoord dat ze zou ijveren voor internationale ontwapening, ook nucleaire", zeggen de organisatoren. "Enkele maanden voor de verkiezingen heeft ze nog geen enkel initiatief genomen. Integendeel, we hebben moeten vernemen dat de kernwapens die in Kleine Brogel liggen, gemoderniseerd worden. Al 50 jaar zijn er kernwapens in België, 30 jaar geleden kwamen daartegen al tienduizenden mensen op straat, het is hoog tijd dat we opnieuw in beweging komen."

Een man die dertig jaar geleden al meeliep in de antirakettenbetoging, was er vandaag opnieuw bij. "Ik ben beschaamd dat ik hier vandaag nog moet zijn", zegt hij. "Dertig jaar geleden is al gebleken dat die wapens hier niet thuishoren. Ik schaam me voor onze politici, die niet de moed hebben om te zeggen dat ze weg moeten. Ze durven zelfs niet zeggen dat ze er zijn."

"Time to go!" wordt volgens de organisatoren een maandenlange campagne. In videoboodschappen hebben oud-premiers Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt en voormalig NAVO-secretaris-generaal Willy Claes hun steun al betuigd aan de campagne. Groen roept de regering op om rechtstreeks met de VS te onderhandelen over de verwijdering van de kernwapens uit Kleine Brogel.