Australië getroffen door zware bosbranden

De Australische deelstaat New South Wales heeft de noodtoestand uitgeroepen door de aanhoudende bosbranden. Die woeden al dagen in de Blue Mountains, ten westen van Sydney. Er zijn al meer dan 200 huizen verwoest door het vuur. Volgens de overheid gaat het om de zwaarste branden in de staat sinds 40 jaar.

Lagere temperaturen en een afnemende wind hebben het werk voor de brandweer de voorbije dagen iets makkelijker gemaakt, maar de weersvoorpellingen kondigen weer warmere temperaturen en stevigere winden aan. Als deze voorspellingen kloppen, is het risico reëel dat er de komende weken nog meer schade wordt aangericht.

Al meer dan 200 huizen zijn vernield. Honderden mensen zijn intussen dakloos. Eén man is overleden, vermoedelijk aan een hartaanval, toen hij zijn huis probeerde te beschermen.

Volgens de autoriteiten zouden de drie grootste bosbranden, twee in de Blue Mountains en een bij Lithgow, de komende dagen één grote brand kunnen worden. Er zijn gecontroleerde blusacties om bufferzones te creëren tussen de grote brandhaarden. In sommige gebieden is er een verplichte evacuatie. "Het risico is veel groter dan bij vorige bosbranden in het gebied", klinkt het. De voorbije dagen zijn al 37.000 hectare verwoest door het vuur. De branden strekken zich uit over een oppervlakte van meer dan 100.000 hectare.

Het Australische leger onderzoekt intussen of een training met explosieven de oorzaak geweest is van een van de branden. De oefening vond woensdag plaats op een basis in de buurt van Lithgow. In het verleden is al vaak gebleken dat branden doelbewust werden aangestoken. Daarom houdt de politie verschillende personen in de gaten die eerder al brandgesticht hebben.

Bosbranden zijn niet ongewoon in Australië, maar dit jaar vallen ze uitzonderlijk vroeg, door de droge winter en warme lente.

AP2013