Eigenzinnige theaterregisseur Gotscheff overleden

In Berlijn is de Bulgaarse theaterregisseur Dimiter Gotscheff overleden. Hij was 70 jaar. Hij werkte vooral in Duitsland, maar ensceneerde vorig jaar ook een eigenzinnige versie van "Tartuffe" voor NTGent-TGA (Toneelgroep Amsterdam).

Dimiter Gotscheff werd geboren in Bulgarije, maar zijn professionele leven speelde zich vooral af in Duitsland, waar hij in de jaren 60 diergeneeskunde en theaterwetenschap studeerde aan de universiteit van Oost-Berlijn. Hij werd bekend met zijn ensceneringen van het werk van Heinrich Müller, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste Duitse theatermakers van de 20e eeuw.

In de vroege jaren 70 verliet hij de DDR uit protest tegen de uitwijzing van de politieke dichter en zanger Wolf Biermann. Tot 1985 zette hij zijn werk voort in Bulgarije om daarna definitief terug te keren naar Duitsland. Hij kreeg twee keer de Prijs van de Kritiek van de Berlijnse Kunstacademie en werd in 2005 door het tijdschrift Theater Heute uitgeroepen tot regisseur van het jaar voor zijn voorstelling "De Perzen".

Vorig jaar werkte voor het eerst in het Nederlandse taalgebied bij NTGent-TGA waar hij een eigenzinnige versie van "Tartuffe" van Molière ensceneerde, met o.a. Wim Opbrouck en Katelijne Verbeke. In de tekst van Molière mengde hij citaten uit de bijbel en het werk van Heinrich Müller. Hij bracht het stuk enkele jaren eerder al in Berlijn.