Groen werkt sociaal-economische voorstellen uit

Een basispensioen van 1.000 euro, het verschuiven van de lasten op arbeid naar lasten op vervuiling en vermogensinkomsten en het vervangen van de verkeersbelasting door een slimme kilometerheffing. Een kleine greep uit de voorstellen die Groen doet na haar tweedaagse sociaal-economische Impulscongres. "Ons land kan beter, zowel op het vlak van milieu als op sociaal vlak", zegt voorzitter Wouter Van Besien.

Groen heeft al een deel van haar huiswerk voor de federale en regionale verkiezingen van 25 mei 2014 klaar. Dit weekend organiseerde de partij haar tweedaagse Impulscongres in Brugge, dat werd bijgewoond door zo'n 500 leden. Het congres leverde tientallen voorstellen op, gefocust op het sociaal-economische.

De Vlaamse groenen pleiten onder meer voor een verschuiving van de lasten op arbeid naar milieuvervuiling en vermogensinkomsten. Daarnaast moeten steunmaatregelen rechtstreeks worden toegekend in plaats van twee jaar later via de belastingbrief.

Groen wil ook een loopbaanmodel waarbij de kwaliteit van de job centraal staat. In cao's moet meer aandacht geschonken worden aan de verbetering van de loopbaankwaliteit. Ook de verloning moet anders georganiseerd worden. Zo zouden jongeren bij het begin van hun loopbaan meer moeten verdienen, zodat ze beter voorbereid zijn op de grote investeringen die jonge gezinnen moeten doen.

De partij pleit ook voor een mobiliteitsbudget waardoor werknemers meer vrijheid krijgen in hun vervoerskeuze. Daarnaast wil Groen de verkeersbelasting afschaffen en vervangen door een slimme kilometerheffing.

De federale en Vlaamse regeringsleiders, Elio Di Rupo (PS) en Kris Peeters (CD&V), kregen van Groen-voorzitter Wouter Van Besien een veeg uit de pan. Hun tevredenheid over hun beleidsresultaten is misplaatst. Volgens Van Besien zijn de resultaten lang niet zo rooskleurig als het duo Di Rupo-Peeters wil doen geloven. "Ons land kan beter", zegt Van Besien.