Groothertogdom Luxemburg naar de stembus

In het Groothertogdom Luxemburg zijn om 8 uur vanmorgen de stembureaus opengegaan voor vervroegde parlementsverkiezingen. Die zijn er gekomen nadat premier Jean-Claude Juncker in juli de stekker uit de regering had getrokken na een negatief rapport over de werking van de Luxemburgse inlichtingendienst SERL.

De 238.587 stemgerechtigde inwoners van het Groothertogdom Luxemburg konden tot 14 uur in het stemhokje terecht om 60 volksvertegenwoordigers in de Kamer te kiezen. Daarbij hebben ze de keuze tussen kandidaten van 9 lijsten, gaande van extreemlinks tot populistisch rechts.

Normaal zouden pas over 7 maanden parlementsverkiezingen plaatsvinden. Die zijn er nu al gekomen omdat premier Juncker begin juli de stekker uit de regering trok nadat een rapport was verschenen dat verschillende onregelmatigheden bij de Luxemburgse inlichtingendienst SERL blootlegde.

De eerste resultaten van de vervroegde parlementsverkiezingen worden in de vooravond verwacht.

Langstzittende premier van de hele EU

Mogelijk zal de CSV, de partij van Juncker, enkele van haar 26 zetels in de Kamer verliezen. Waarschijnlijk blijft ze wel de grootste partij. Ook de traditionele coalitiepartner LSAP, die vlak voor de regering viel nog een motie van wantrouwen wilde indienen, zal mogelijk eveneens verliezen moeten incasseren. Dat blijkt althans uit een van de zeldzame opiniepeilingen die aan de stembusgang voorafgingen.

Juncker is al sinds 1995 onafgebroken premier van het Groothertogdom Luxemburg. Daarmee is hij de langstzittende premier van de hele EU. Naar alle verwachting zal hij ook na vandaag premier kunnen blijven.

Enkel wanneer zijn belangrijkste uitdager Etienne Schneider van de LSAP erin zou slagen een coalitie met de liberalen en de groenen te vormen, zou de CSV naar de oppositiebanken kunnen worden verwezen. Een dergelijk scenario heeft het land sinds WO II niet meer meegemaakt. Zelf heeft Juncker al aangegeven geen tripartite te willen. Hij meent dat een dergelijke regering voldoende stabiliteit mist om de economische problemen efficiënt te kunnen aanpakken.