Juncker wint en wil regering vormen in Luxemburg

In het Groothertogdom Luxemburg heeft de Sociaalchristelijke Volkspartij (CSV) van premier Jean-Claude Juncker ondanks een verlies van bijna vijf procent de verkiezingen gewonnen. Juncker, die met 18 jaar dienst de langstzittende premier van de Europese Unie is, heeft het initiatief om een regering te vormen al opgeëist.

De christendemocraten van Juncker halen 33,7 procent van de stemmen. Daarmee blijft de partij de grootste, maar ze verliest wel 4,3 procent in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2009. De partij verliest daardoor ook drie zetels in het parlement en haalt er nu nog 23 (van de 60).

De sociaaldemocratische partij LSAP haalt minder stemmen dan in 2009 en eindigt op 20,3 procent, een verlies van 1,3 procent. Ook de groene partij blijft met 10,1 procent onder de 11,7 van vier jaar geleden. De liberale partij stijgt dan weer van 15 naar zo'n 18,3 procent. De liberalen hebben nu 13 zetels in het parlement, een winst van vier zetels ten opzichte van 2009.

Ontslagnemend premier Juncker heeft het initiatief voor de regeringsvorming opgeëist. Afgaande op de verkiezingsresultaten zou hij een coalitie kunnen bouwen met de liberalen of de sociaaldemocraten. De CSV gaf echter eerder al aan een coalitie met de liberalen en de groenen te verkiezen. Juncker feliciteerde gisteren overigens uitdrukkelijk de liberale partij met haar verkiezingsuitslag.

Het is voorlopig wel afwachten of de langstzittende premier van de EU er ook in zal slagen om aan de macht te blijven. Juncker had eerder dit jaar nieuwe verkiezingen uitgeschreven, nadat hij het ontslag van zijn regering had ingediend na een negatief rapport over de werking van de inlichtingendienst SERL.