PS wil bedrijven die zich voor maatschappij inzetten, steunen

De Parti socialiste (PS) is bereid bedrijven publieke steun te geven, op voorwaarde dat ze zich inzetten voor de hele samenleving. Dat heeft voorzitter Paul Magnette op een partijcongres in Charleroi gezegd. Hij beklemtoonde ook dat de hervorming van de banken een absolute prioriteit blijft voor de partij.

"Het zou onbegrijpelijk zijn dat, terwijl de crisis volledig te wijten is aan financiële speculatie, men niet alle maatregelen zou treffen om ervoor te zorgen dat de bankensector morgen niet meer dezelfde fouten kan maken", aldus Magnette. "Groei heeft pas betekenis als het iedereen ten goede komt, en het komt pas iedereen ten goede als het werkgelegenheid creëert."

Daarom pleit de PS voor een voorwaardelijke steun aan bedrijven die ondernemen en investeren, "op voorwaarde dat ze voor werkgelegenheid zorgen en in onderzoek en opleiding investeren". "Net als voor de burgers geldt ook voor bedrijven dat er geen rechten zonder plichten kunnen zijn."

Magnette herhaalde ook dat de fiscaliteit en de lasten op arbeid naar het kapitaal verschoven moeten worden. "Want als we de kosten op arbeid willen verlagen zonder te raken aan de koopkracht, openbare diensten en sociale zekerheid, dan zal het kapitaal moeten bijdragen."