Responsible Young Drivers houden Nacht Zonder Ongevallen

Ongeveer 2.000 jongeren hebben afgelopen nacht deelgenomen aan de "Europese Nacht Zonder Ongevallen" van de Responsible Young Drivers (RYD), een actie om te sensibiliseren over het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Van de deelnemers hield 85 procent hun belofte om de wettelijke grens van 0,5 promille niet te overschrijden op het moment dat ze huiswaarts keerden. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.

De actie vond plaats in 28 Europese landen, met de steun van de Europese Commissie. Ongeveer 100 RYD-vrijwilligers stonden aan de ingangen van 20 Belgische discotheken om de jongeren te sensibiliseren om geen alcohol te drinken en drugs te nemen als ze nog met de wagen moesten rijden. "Alcohol en drugs zijn jammer genoeg nog steeds een belangrijke oorzaak van ongevallen", klinkt het.

Ongeveer 2.000 jongeren werkten mee en kregen een armbandje voor hun engagement. Van hen hield 85 procent hun belofte de wettelijke grens van 0,5 promille niet te overschrijden. Bij de mannelijke deelnemers bedroeg dat percentage 82 procent, bij de vrouwen ging het om 88 procent. "De tendens blijft dat vrouwen zich meer aan hun engagement houden", zegt Johan Chiers van RYD.

Het is intussen al de elfde keer dat de actie in Europa gehouden werd, in België zelfs al de negentiende keer. "Het is een Belgisch initiatief dat Europese navolging kreeg", besluit Chiers.