Slachtoffer van brand in Leeuwarden geborgen

In de Nederlandse stad Leeuwarden is het lichaam geborgen van het slachtoffer van de grote brand die zaterdagavond uitbrak in het centrum van de stad. Vermoedelijk gaat het om de 24-jarige bewoner. De brand vernielde onder meer het geboortehuis van de beroemde spionne Mata Hari.

De brand is zaterdagavond ontstaan in een kledingzaak aan de Kelders in het centrum van de Friese stad. Het vuur sloeg al snel over naar de naastgelegen panden. In totaal werden vijf winkels en elf huizen getroffen. Vijf gebouwen zijn volledig vernield.

Pas rond 6 uur vanmorgen gaf de brandweer het sein "brand meester". De ruime omgeving van de brandhaard zal nog een tijdje afgesloten blijven. Voor de getroffen bewoners wordt opvang geregeld. Politie, brandweer en de gemeente Leeuwarden roepen mensen op om niet naar het getroffen gebied te komen.

Vanmiddag hebben de hulpdiensten het lichaam geborgen van een 24-jarige man die in een appartement boven een van de getroffen winkels woonde. Hij zou nog met de hulpdiensten contact hebben gehad. De brandweerlui moesten zich echter terugtrekken omdat het gevaar voor hun eigen leven te groot was.

Een van de vernielde gebouwen is het het huis waar Margaretha Geertruida Zelle, zoals Mata Hari officieel heette, in 1876 ter wereld kwam. Voor de deur staat een standbeeld van haar (kleine foto).

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.