SPD zet licht op groen voor gesprekken met Merkel

In Duitsland hebben de leden van de sociaaldemocratische partij SPD het licht op groen gezet voor onderhandelingen met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. De gesprekken starten wellicht woensdag.
Partijvoorzitter Sigmar Gabriel op het congres.

De leiders van de sociaaldemocraten en de christendemocraten hadden donderdag afgesproken dat ze hun achterban zouden overtuigen om met de echte regeringsonderhandelingen te beginnen.

Slechts 31 van de 230 afgevaardigden hebben tegen gestemd, 2 mensen onthielden zich. De gesprekken zullen weken duren, woensdag gaan ze wellicht van start. Als er een regeerakkoord komt over een "Große Koalition", dan moeten alle 470.000 leden van de SPD erover stemmen.

Nadat de groenen aan de kant zijn gaan staan, kan Merkel enkel nog proberen met de SPD een coalitie te vormen. Haar CDU/CSU haalde bij de verkiezingen op 22 september 41,5 procent van de stemmen en heeft net geen absolute meerderheid in het parlement. De SPD haalde 27,5 procent.