Uitgewezen Roma-meisje aangevallen in Kosovo

Leonarda Dibrani, de vijftienjarige scholiere die werd uitgewezen uit Frankrijk, is met haar familie door onbekenden aangevallen in Mitrovica, in Kosovo. Dat meldt de politie. President François Hollande krijgt intussen steeds meer kritiek over de kwestie.
AP2013
Leonarda met haar zusje Medina.

Leonarda's moeder werd geslagen en werd opgenomen in het ziekenhuis, terwijl de getraumatiseerde kinderen werden opgevangen in het politiecommissariaat, klinkt het. "Dit toont aan dat de familie Dribani hier niet veilig is."

In Frankrijk is ophef ontstaan nadat Leonarda op 9 oktober van de bus werd geplukt tijdens een schoolreis en samen met haar familie werd uitgewezen naar Kosovo.

"Hollande mag zich niet laten leiden door emotie"

Zaterdag zei de Franse president François Hollande dat Leonarda haar studies wel mocht afwerken in Frankrijk, maar dan moet ze zonder haar familie terugkeren. Het meisje is niet op het voorstel ingegaan.

Hollande wordt er door het voorstel om Leonarda alleen in Frankrijk te laten studeren bovendien van beschuldigd geen beslissingen te kunnen nemen over de immigratie. "Emoties tonen mag, maar als men staatshoofd is, mag men emoties niet verwarren met de verplichtingen van de regering", aldus de centrumpoliticus François Bayrou.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls liet nog weten aan Journal du Dimanche dat de asielaanvraag van de familie Dibrani "al zeven keer werd verworpen en valse documenten bevatte". Hij verdedigde de president door te zeggen dat die "uit generositeit" voorstelde aan Leonarda om in Frankrijk te blijven. "Toch mogen emoties niet de enige drijfveer zijn van een politicus", voegt hij eraan toe.