Weduwe van Joseph Tito is overleden

In Belgrado is Jovanka Broz overleden, de weduwe van de voormalige communistische leider van Joegoslavië, Joseph Tito. Ze is overleden aan een hartaanval. Jovanka Broz werd 88 jaar.

Jovanka Broz kwam bij de partizanen toen ze 17 jaar was, en streed mee tegen de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd ze de persoonlijke secretaresse van Tito, de communistische leider van Joegoslavië.

In 1952 trouwden de twee, Jovanka Broz werd de derde echtgenote van Tito. Decennialang was ze de first lady van Joegoslavië. Na de dood van Tito in 1980 werd ze onder huisarrest geplaatst in een buitenwijk van Belgrado. Ze werd ervan beschuldigd een staatsgreep te plannen.

In 2009 vertelde Jovanka Broz, die zelden interviews gaf, over de periode na de dood van haar man. "Ze jaagden me weg in mijn nachtkledij. Ik kreeg zelfs de kans niet om een foto van ons tweeën mee te nemen, of een brief. Ik leefde in isolatie en werd als een dier behandeld. Ik mocht het huis niet verlaten zonder gewapende wachters."

"Met de dood van Jovanka Broz verliezen we een van de laatste belangrijke getuigen van de geschiedenis van ons land", vertelt de huidige Servische premier Ivica Dacic.

De laatste wens van Jovanka Broz was om begraven te worden bij haar man in Belgrado.

Op de foto hieronder ziet u Tito en zijn vrouw op Oudejaarsavond 1967.