"Hugo Matthysen heeft de puntjes op de i van de Sint gezet"

Sinds begin jaren 90 hebben wij in Vlaanderen de nieuwe leer van Sinterklaas, en daar heeft Hugo Matthysen voor gezorgd. Dat zei althans Bart Peeters in "Reyers laat". In Nederland is de situatie helemaal anders, aldus Prem Radhakishun.

Prem Radhakishun (foto in tekst) kreeg vorige week zowat heel Nederland over zich heen nadat hij in "De wereld draait door" zonder enige waarschuwing had gezegd dat de Sint niet zou bestaan. "Ik vind niet dat je dat soort dingen om half acht 's avonds zegt, aldus Bart Peeters over het voorval.

Radhakishun verduidelijkte in "Reyers laat" dat hij er geen voorstander van is om het sinterklaasfeest af te schaffen, maar hij wil het feest wel moderniseren. "Als een deel van de mensen zich stoort aan de ongelijkheid tussen Sinterklaas en Zwarte Piet, pas die ongelijkheid dan gewoon aan", klonk het.

Bart Peeters, kind aan huis bij de Sint, merkte op dat die aanpassing in Vlaanderen al lang geleden heeft plaatsgevonden. "Hugo Matthysen (de maker van "Dag Sinterklaas", nvdr) heeft sinds de jaren 90 in Vlaanderen de puntjes op de i van de Sint gezet", klonk het.

"Sinds "Dag Sinterklaas" weten we dat Zwarte Piet helemaal niet meer de knecht is, maar gewoon de vriend van Sinterklaas, die ook een beetje het huishouden runt. En, nog belangrijker, zijn zwarte kleur ontleent Zwarte Piet niet aan zijn afkomst, maar door het vele contact met schoorstenen", aldus Peeters.

"How wrong can you go?"

In Nederland is de situatie blijkbaar anders. "Daar zijn al Zwarte Pieten opgevoerd met een Surinaams accent, how wrong can you go?", zei Bart Peeters. "Jullie zijn daar duidelijk heel onvoorzichtig mee omgegaan".

Prem Radhakishun pleit er nu voor om het sinterklaasfeest ook in Nederland aan te passen aan het huidige wereldbeeld. "Wat jullie in de jaren 90 al gedaan hebben, moet bij ons nog gebeuren", klonk het. Hij heeft er wel vertrouwen in dat na de heisa de modernisering in zicht is, "want uit wrijving ontstaat glans".

BELGA/DIRKX

Meest gelezen