Boze agenten betogen tegen geweld tegen politie

Zo'n 4.000 politiemensen hebben actiegevoerd in het centrum van Brussel. Ze eisen meer maatregelen om hen te beschermen tegen geweld. Bij rellen in Houthalen-Helchteren raakte onlangs een agent zwaargewond. Een delegatie van de betogers is ontvangen door de bevoegde ministers.

Bij de rellen van eerder deze maand in de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren raakte een agent zwaargewond nadat zijn voertuig bekogeld was door jongeren. De politieman uit Lummen liep een schedelbreuk op. Zijn collega's hadden een spandoek meegebracht om hem beterschap te wensen (zie foto onder). Daarnaast waren er recent nog enkele andere incidenten waarbij agenten gewond raakten, voor de bonden is daarom de maat vol.

De federale regering heeft een actieplan klaar, maar dat wordt maar niet uitgevoerd, zei Gert Cockx van de politievakbond NSPV. "Er zijn vorig jaar 13 engagementen genomen door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken om de problematiek van stijgend geweld tegen politiediensten en gezagsdragers aan te pakken. We zijn nu 9-10 maand verder en we hebben nog altijd niets concreets. We hebben hen gezegd: als u niet gaat bewegen, ministers, gaan wij in uw plaats bewegen. En dat zijn we nu aan het doen."

De betogers blokkeerden een tijdlang het kruispunt van de Kleine Brusselse Ring met de Wetstraat. Grote verkeershinder was er niet. Een delegatie van de betogers werd ontvangen door de twee ministers in kwestie, Joëlle Milquet (CDH) van Binnenlandse Zaken en Annemie Turtelboom (Open VLD) van Justitie.

Verschillende politici zijn hun steun komen betuigen aan de politievakbonden, onder meer de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) -samen met zijn partijgenoten Frieda Brepoels en Theo Francken- en Open VLD'er Patrick Dewael.

Steunbetogers Afghaanse sans-papiers teruggedrongen

Op dezelfde plaats als de politiebetoging moesten de ordediensten een 40-tal mensen terugdringen die hun ongenoegen over de politie wilden uiten. De demonstranten zeiden dat de politie te veel geweld heeft gebruikt toen ze gisteren 150 betogende Afghanen oppakte.

De actievoerders waren eerder op de dag ontvangen door een vertegenwoordiger van de regeringspartij CDH. Ze vragen onder meer een moratorium op de uitwijzing van Afghanen naar hun vaderland en een juridisch statuut voor hen. Voort willen ze het recht om vrij te manifesteren en de toewijzing van huisvesting aan de Afghaanse sans-papiers en asielzoekers.

Meest gelezen