"Klimaatopwarming leidt tot toenemende instabiliteit landbouw"

Bio-ingenieur Eline Vanuytrecht voorspelt in haar doctoraatsstudie aan de KU Leuven dat de klimaatopwarming voor de Vlaamse landbouw zal leiden tot toenemende instabiliteit wat de opbrengsten betreft. Dit zal onder meer het gevolg zijn van een verhoogde kwetsbaarheid door afnemende watervoorraden tijdens droge zomers. Dat meldt de Campuskrant, het tijdschrift van de KU Leuven.

Vanuytrecht raamde de evolutie van de opbrengst van de vier belangrijkste gewassen in Vlaanderen (wintertarwe, maïs, aardappelen en suikerbiet) tegen 2050 aan de hand van 24 regionale en mondiale klimaatmodellen. De stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer is op zich goed nieuws voor de gewassen omdat het een van de belangrijkste bouwstenen is voor planten. Daarnaast zullen de watervoorraden echter hoe langer hoe meer onder druk komen te staan, wat de oogsten tijdens droge zomers sterk zal doen dalen.

In de goede jaren zullen een aantal gewassen kunnen profiteren van de verhoogde CO2-concentraties. "Voor wintertarwe bijvoorbeeld kunnen de gemiddelde oogstcijfers met 10 tot 15 procent stijgen. Bij maïs niet want daar is de optimale CO2-concentratie nu al bereikt en zal tegen 2050 het negatieve effect van warmte en droogte doorwegen. De verminderde watervoorraden zullen vooral nefast zijn voor de lentegewassen. Door die droogtestress kunnen de oogsten in droge jaren lager liggen", aldus Vanuytrecht.

Boeren kunnen volgens haar hierop anticiperen door vroeger op het jaar te zaaien om de droge zomers voor te zijn. Landbouwers zijn momenteel reeds intuïtief doende om de zaaidata bij te stellen. Een andere mogelijkheid is over te schakelen op variëteiten of gewassen die nu groeien in landen ten zuiden van ons of op gewassen die langer groeien. "Je zou ook kunnen denken aan irrigatiesystemen maar dat is heel duur. Waar gaan we het water halen om al die velden te bevloeien?", aldus de Leuvense onderzoekster.

Meest gelezen