Jambon onder vuur wegens speech St-Maartensfonds

N-VA-kopstuk Jan Jambon is in opspraak gebracht door enkele foto's van meer dan tien jaar geleden. Hij is onder te meer te zien wanneer hij een toespraak houdt tot het extreemrechtse Sint-Maartensfonds.

De foto's dateren van ergens kort na 2000. Op één ervan is de jonge Jan Jambon te zien die een toespraak houdt bij het Sint-Maartensfonds, een organisatie van gewezen Oostfrontstrijders. Op de andere foto luistert Jambon naar een toespraak van Jean-Marie Le Pen, toen voorzitter van het extreemrechtse Front National in Frankrijk.

Dat Jambon daar aanwezig geweest is, werd eerder al gemeld door Open VLD-politicus Karel De Gucht, maar pas nu zijn er echt foto's van verspreid. Die verspreiding gebeurde dan wel door de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief, een kleine extreemrechtse groep. 

Die N-SA verwijt de N-VA van Jambon dat ze macht wil verwerven binnen het establishment en zich daarom afkeert van wat de groep "de beginselvaste militanten van rechts" noemt.

De groep ergert zich ook aan andere punten van de N-VA, zoals Siegfried Bracke die de Vlaamse Leeuw onlangs omschreef als "een vod". Voor alle duidelijkheid: in 2001 bestond de N-VA nog niet en Jan Jambon was aanwezig als lid van de Vlaamse Volksbeweging. 

VVB wou naar "iedereen luisteren"

In Terzake vanavond relativeerde Peter de Roover (links), voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), de aanwezigheid van Jan Jambon op die twee extreemrechtse bijeenkomsten.

De N-VA bestond toen nog niet en er was toen geen alternatief voor diegenen die de toenmalige Volksunie te links vonden, stelt hij. Bovendien was dat op de vooravond van een belangrijke betoging en wou Jambon als lid van de VVB alle Vlaams-nationalisten van de meest uiteenlopende strekkingen mobiliseren.

Wat de lezing door Jean-Marie Le Pen -een man die het bestaan van de gaskamers van de nazi's ontkend heeft- betreft, antwoordt De Roover dat hij naar allerlei lezingen gaat, ook van mensen met wie hij het niet eens is. Lezingen van Le Pen waren doorgaans "boeiende lezingen", zegt hij nog. 

Volgens De Roover gaat het overigens om een poging van een kleine marginale groep om de N-VA in diskrediet te brengen. Extreem Vlaams-nationalisme en extreemrechts zijn volgens hem verschillende dingen.

Hij geeft wel toe dat de N-VA het de laatste weken moeilijk heeft door interne twisten, tegenvallende peilingen en de heisa over "de vod", maar hoopt dat het binnenkort opnieuw over inhoud gaat. Het is ook logisch, zegt hij dat als de N-VA meer opschuift naar het centrum, dat de Vlaamse vleugel ongerust wordt en omgekeerd.

"Twijfelt er echt iemand aan Jambon?"

De N-VA noch Jan Jambon hebben tot nu toe gereageerd op de berichten. Op Twitter heeft algemeen partijdirecteur van de N-VA, Pieter De Zaeger, dat wel gedaan. "Is er echt iemand met gezond verstand die twijfelt aan de democratische ingesteldheid van Jan Jambon of van de N-VA", vraagt De Zaeger zich af.

Meest gelezen