VN wil Sinterklaas niet afschaffen

De Verenigde Naties willen het Sinterklaasfeest niet afschaffen en zitten verveeld met de uitspraken van Verene Shepherd, die dat nochtans wel beweert. "Shepherd is een vrijwilliger die in eigen naam spreekt", klinkt het.
BELGA/DIRKX

De lage landen staan op hun kop omdat de "Verenigde Naties" het Sinterklaasfeest zouden willen afschaffen, want Zwarte Piet zou racistisch zijn. Gevolg: De "pietitie"-Facebookpagina om Zwarte Piet te redden, verzamelt in geen tijd bijna 2 miljoen fans en in Den Haag wordt zaterdag een betoging georganiseerd voor het behoud van de goedlachse vriend van de Sint.

De Verenigde Naties willen echter het kinderfeest helemaal niet afschaffen. De kwakkel is gebaseerd op de uitspraken van de "VN-expert" Verene Shepherd. De Verenigde Naties distantiëren zich nu van haar. Een officiële reactie van de VN is er nog niet, maar woordvoerder Xabier Celaya reageert wel al in De Morgen. "Het gaat om een onafhankelijke expert die onafhankelijk onderzoek voert naar bepaalde situaties in bepaalde landen", zegt Celaya. Shepherd is volgens hem "een expert die niet betaald wordt door de VN en in eigen naam spreekt".

"Hoe kan men dit ernstig nemen?"

"Hoe kan men zoveel incompetentie ernstig nemen", vraagt Marc Jacobs van Unesco zich af in een opiniestuk op deze website. De herrie van de afgelopen dagen is volgens Jacobs ontstaan na het uitlekken van een brief van januari. "De vier ondertekenaars (waaronder Verene Shepherd, red.) behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van Unesco, maar gebruikten papier met het briefhoofd van de Verenigde Naties."

Volgens Jacobs presteert het groepje experts het om aan de Nederlandse staat quasi-officiële vragen te stellen over "the proposal of listing "Santa Clause and Black Peter" as World Intangible Heritage item". "Klap op de vuurpijl is dat Nederland bij Unesco helemaal geen dossier had ingediend voor de representatieve lijst van immaterieel erfgoed."

Jacobs vermoedt dat de naam van Unesco - en in het verlengde daarvan de VN - misbruikt wordt door actie- en lobbygroepen om hun eigen agenda uit te voeren.

Meest gelezen