Wintertijd veroorzaakt meer ongelukken met voetgangers

De omschakeling van zomertijd naar wintertijd doet het aantal ongelukken in de avondspits gevoelig toenemen. Tijdens de wintertijd is het een uur sneller donker dan voordien. Uit cijfers van het BIVV blijkt dat na de omschakeling er een kwart meer ongelukken zijn met voetgangers. De ernst van de ongevallen neemt ook toe.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid heeft de statistieken van oktober en november van de laatste tien jaar vergeleken. Daaruit blijkt dat er elk jaar in november significant meer ongelukken gebeuren met voetgangers dan in de maand voordien.

In de maand november, vlak na de overgang van zomer- naar wintertijd, raken gemiddeld 1.197 voetgangers gewond in het verkeer. Maar liefst 25 procent meer dan in de maand oktober, met gemiddeld 961 letselongevallen.

En er gebeuren niet alleen meer ongelukken, het gaat ook om ongelukken met zwaardere verwondingen bij de slachtoffers. In de maand oktober sterven gemiddeld 2 voetgangers in het verkeer, in november zijn er dat plots 5 of 6.

Vooral tijdens de avondspits lopen voetgangers gevaar. "Tussen 16 uur en 19 uur is er een opvallende piek", zegt Sofie Van Damme, woordvoerster van het BIVV, in Gazet van Antwerpen. "Vlak na de overgang op wintertijd is het voor de eerste keer donker als we met z'n allen in de avondspits zitten op weg naar huis. Het is een situatie waar alle weggebruikers erg aan moeten wennen", verklaart Van Damme.

Naast de omschakeling van zomertijd naar wintertijd spelen ook de slechtere weersomstandigheden (mist, regen) en de slechtere staat van de wegen (door bladeren, ijzel,...) een rol bij de toename van het aantal ongelukken.

Dit weekend gaat het winteruur in. Zondagochtend wordt 3 uur 2 uur. De klok draait dus een uurtje terug.

Meest gelezen