Protestactie in Vilvoorde tegen verbreding Ring

Een dag na de Vlaamse beslissing om de ring rond Brussel te verbreden, is in de omgeving, in Vilvoorde, al geprotesteerd. De actie was georganiseerd door Groen en de plaatselijke groep Keistof. Groen, dat in Brussel deel uitmaakt van de regering, is een tegenstander van de plannen.

Groen Vilvoorde had -toevallig of niet- net vandaag een petitieactie gepland. Ze vinden dat de Brusselse Ring verbreden geen oplossing biedt voor het fileleed. De actievoerders vrezen ook dat er geen geld overblijft om te investeren in openbaar vervoer. De geluidsoverlast en de vervuiling aanpakken, zouden de prioriteiten moeten zijn, luidt het.

Binnen de Brusselse regering is er verzet van de Groenen tegen de verbreding van de Ring. De coalitiepartners Open VLD en CD&V juichen het plan wel toe. Volgens de Brusselse staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille van Groen (kleine foto) zijn ze daar van mening veranderd.

"Wij hebben altijd gezegd: wat hier voorligt, is slecht voor de mobiliteit, is slecht voor de levenskwaliteit, en is slecht voor de gezondheid. Niet alleen die van de Brusselaars, maar ook die van de mensen in de rand. Ik heb geen probleem: het zijn de mensen die veranderd zijn van idee", zegt De Lille.

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) zegt dat de Vlaamse regering uitvoert wat Groen, de partij van De Lille, wil. "We investeren in duurzame tramnetwerken. Wij investeren in duurzame fietsnetwerken. En als ik het persbericht van Groen goed gelezen heb, zijn zij ook voorstander van het scheiden van het doorgaande en het lokale verkeer op de Ring."

De SP.A is in de Brusselse oppositie tegen de plannen, maar heeft ze wel mee goedgekeurd in de Vlaamse regering. Langs Franstalige kant zegt Benoît Cerexhe van het CDH dat de verbreding vooral de Vlaamse industrie ten noorden van de ring beter wil ontsluiten, zonder rekening te houden met wat de Brusselaar wil.

Meest gelezen