Videospeler inladen...

Waar komt Halloween vandaan?

31 oktober? Dat is Halloween. Pakweg twintig jaar geleden kenden we het enkel uit Amerikaanse griezel- en verwante films (met als uitschieter en klassieker “Halloween I”, van John Carpenter uit 1978). Vandaag is het een "ingeburgerd feest". Maar waar komt het vandaan?

Het is vandaag 31 oktober of Halloween (afgeleid van "All hallows eve" of de avond voor Allerheiligen), de dag waarop veel mensen een pompoen uithollen en er een brandende kaars inzetten, hun huis met heksen op bezemstelen versieren, al dan niet als griezel of heks vermomd een nachtelijke wandeling maken of een griezelfeestje bijwonen.

Samhain

Toch is Halloween niet louter een bedenksel van “de commercie”. Het is een feest dat zijn oorsprong vindt in het heidendom. Tweeduizend jaar geleden vierden de Kelten (die toen nog grote delen van Europa bevolkten) op 1 november Samhain, een feest dat het einde van de zomer en het begin van de duisternis en de kou inluidde.

Het was hun jacht- en oogstfeest, hun Nieuwjaar, hun dodenfeest. Er werden grote vuren aangestoken (de zogenoemde bonfires) en stropoppen verbrand, om zo de ronddolende boze geesten te verdrijven.

Het heidense feest raakte eerst vermengd met de Romeinse cultuur (toen Rome het land van de Kelten veroverde en koloniseerde). Samhain viel samen met het Romeinse oogstfeest Pomona.  

Later, bij de opkomst van het christendom, werd daaraan de christelijke gewoonte toegevoegd om op 2 november, met Allerzielen, de doden te herdenken. In Engeland, Wales, Schotland en Ierland placht men op die dag in lompen rond te lopen en om soulcake ofwel zielenbrood te smeken.

In de loop der eeuwen verwaterde het heidense ritueel tot een traditie, waarbij kinderen en volwassenen vermomd van huis tot huis trekken met een kaars in een uitgeholde pompoen (de Jack-'o’- Lantern) en om snoep of een andere traktatie bedelen (Trick or Treat).

Hongersnood

De hongersnood in Ierland, in de tweede helft van de 19e eeuw, dreef de Ieren naar het nieuwe continent, naar Amerika. Ze namen Halloween mee. Het feest ging zo deel uitmaken van de Amerikaanse cultuur. En het waaide tenslotte, in een nog meer verwaterde vorm, naar onze contreien over.

Het is een dag om te griezelen geworden, om pret te hebben, om bang te zijn en bang te maken. Met het begin van de winter, met de doden, met de oogst heeft Halloween niets meer te maken. Al vindt u op het internet veel sites waarin naar de heidense roots van Halloween wordt teruggegrepen.

Halloween in het Gentse belfort, bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de Halloweenreportage van "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen