Tuchtzaak tegen Nederlandse "Dr. Frankenstein" begonnen

Onder grote belangstelling is vanochtend voor de rechtbank van Zwolle in Nederland een tuchtzaak begonnen tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. De zaak is namens vijf voormalige patiënten ingediend tegen de man waarvoor de Nederlandse media de naam "horrorarts" of "Dr. Frankenstein" bedachten.

Vier van de vijf klagers waren vanochtend aanwezig in de rechtbank in Zwolle. De vijfde is niet gekomen, omdat ze het psychisch niet aankan. Dat zei letselschade-expert Yme Drost, die de patiënten bijstaat. "Sommige ex-patiënten hebben hun huis verkocht, laten verbouwen, hebben zelfmoord overwogen. Ze zijn bang om naar de dokter te gaan", zei Drost bij de opening van de zitting. "Jansen heeft geen besef van wat hij fout heeft gedaan."

Jansen staat terecht voor de schade die hij als arts in het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede tussen 1997 en 2004 zou hebben aangericht met verkeerde diagnoses en het onnodig voorschrijven van zware medicijnen, zoals Exelon. Hij vertelde patiënten dat ze alzheimer of multiple sclerose hadden, terwijl dat niet zo was. Verder moet hij zich verantwoorden voor valsheid in geschrifte, diefstal van receptenbriefjes waardoor hij zijn medicijnverslaving kon onderhouden, en verduistering. Maandag begint de strafzaak daarover.

Voor tuchtzaken geldt in Nederland echter een verjaringstermijn van 10 jaar geldt, dus staat de arts in de tuchtzaak enkel terecht voor de zaken die behandeld zijn tussen 25 januari 2003 en eind december 2003 het moment dat Jansen vertrok bij zijn toenmalige werkgever Medisch Spectrum Twente (MST).

Als alle feiten worden bewezen, kan Jansen een gevangenisstraf krijgen van maximaal 12 jaar. Nu al geldt de zaak als de grootste medische strafzaak uit de Nederlandse geschiedenis.

Meest gelezen