Verzekeringspapieren verplicht tonen bij autokeuring

De verzekeringspapieren tonen bij de autokeuring, nieuwe evaluatieregels voor ambtenaren, artsen hoeven niet langer bof te melden en er komt een ambtenaar tegen radicalisering in Mechelen. De belangrijkste nieuwe regels die per 1 november ingaan voor u op een rijtje gezet.

De controleurs bij de autokeuring zullen voortaan niet enkel de "roze kaart" en het gelijkvormigheidsattest vragen, maar ook het verzekeringsbewijs, het "groene attest". De bedoeling is het aantal onverzekerde voertuigen terug te dringen.

De controle zal gebeuren bij elk type voertuig met een Belgisch inschrijvingsbewijs. Wie geen geldige verzekeringskaart kan voorleggen, zal niet worden afgekeurd, maar krijgt een vermelding op zijn keuringsbewijs: "Het voertuig beschikt niet over een geldige groene verzekeringskaart".

Er wordt op regelmatige basis een lijst met voertuigen die niet in orde waren, overgemaakt aan de FOD Mobiliteit en Vervoer en het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.

Ambtenaren van "uitzonderlijk" tot "onvoldoende"

Vanaf vandaag gelden ook nieuwe evaluatieregels voor ambtenaren. Zij zullen voortaan elk jaar een evaluatie krijgen. Bedoeling is dat bij die evaluatie meer rekening wordt gehouden met de prestaties van de ambtenaren. Zo zullen zij die goed presteren, beter beloond worden en andersom.

De regels gelden voor zowel statutaire als contractuele ambtenaren. De nieuwe beoordeling vertoont meer reliëf en omvat vier gradaties: "uitzonderlijk", "voldoet aan de verwachtingen", "te verbeteren" en "onvoldoende". Bij een negatieve evaluatie volgt binnen de zes maanden een nieuwe. Twee negatieve scores na elkaar leidt tot ontslag.

De bofepidemie is achter de rug

De bofepidemie is achter de rug en dus hoeven artsen vanaf 1 november geen gevallen meer te melden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid had in juni 2012 alle huisartsen en kinderartsen opgeroepen om gevallen van bof te melden. Enkele maanden eerder had de faculteit Geneeskunde van de UGent een bofuitbraak vastgesteld onder haar studenten.

Het Agentschap wilde met een tijdelijke meldingsplicht de epidemie van bof beter opvolgen en bestrijden. Dankzij de meldplicht kon de Vlaamse overheid de verspreiding van de ziekte in kaart brengen.

De epidemie startte in Gent en waaide over naar andere studentensteden. Met de cijfers voor 2013 erbij geteld, waren er in totaal zowat 1.800 gevallen van bof.

Een ambtenaar tegen radicalisering

Begin november start in Mechelen de eerste ambtenaar tegen radicalisering. Samen met de Mechelse cel Preventie zal de nieuwe ambtenaar mogelijke problemen moeten detecteren en voorstellen formuleren om radicalisering in de kiem te smoren. De nieuwe ambtenaar gaat met een contract voor een jaar aan de slag.

Ook in Vilvoorde loopt een procedure om een ambtenaar tegen radicalisering aan te stellen.

Meest gelezen