"Eerste grote film in Limburg die hier in première gaat"

De langspeelfilm "Marina" van Stijn Coninx verschijnt woensdag in de Belgische bioscopen. De avant-première vond maandagavond plaats op de oude mijnsite in Genk. "Het is heel bijzonder hier in Genk. "Marina" is de eerste grote film in Limburg die hier in première gaat", aldus regisseur Stijn Coninx.

De Vlaamse film "Marina" vertelt het verhaal van de jeugd van de Italiaanse zanger en migrantenzoon Rocco Granata. Zijn vader was een gastarbeider uit Italië die in Waterschei in de steenkoolmijn kwam werken. Wanneer Rocco Granata zijn muzikale ambities wil waarmaken, stoot dat op heel wat verzet.

Naast de cast en crew woonden ook prins Laurent en prinses Claire de feestelijke avant-première van "Marina" in de oude mijnsite in Genk bij. De locatie van het feest is niet toevallig gekozen.

"Het is heel bijzonder hier in Genk. "Marina" is niet alleen de eerste grote film in Limburg die hier in première gaat. Het is zo dat we hier een geweldig warm hart hebben gekregen van de stad, de provincie en de figuranten tijdens de opnames van de film. De film speelt zich hier voor een groot stuk af op deze plaats, het stroomt er hier af van de gebouwen en de mensen", aldus Stijn Coninx net voor aanvang van de vertoning.

Naast Coninx en prins Laurent waren veel acteurs aanwezig op de rode loper, onder anderen Marie Vinck, Danni Heylen, Leah Thys en Jaak Van Assche. De Vlaamse regering was vertegenwoordigd door de ministers Vandeurzen, Smet, Muyters en Lieten. De culturele sector was vertegenwoordigd door onder anderen Nic Balthazar, Stijn Meuris, Johan Verminnen en Gunther Neefs.

Er was ook veel aandacht voor de Nederlandse orkestleider André Rieu, die de wereldhit "Marina" steevast in zijn concerten speelt. "Dat heeft Rocco Granata ongetwijfeld al gemerkt in zijn Sabam-opbrengsten", lachte Rieu. "Een prachtig nummer, dat hij hopelijk als special guest wil meespelen als ik in december optreed in Hasselt."

"Mijn vader was echt zoals in de film"

Na afloop van de vertoning was Rocco Granata gelukkig met het resultaat. "Hoe mijn ouders in de film te zien zijn, zo waren ze echt", zei Granata die Coninx meermaals bedankte voor de "warme" film die hij heeft gemaakt.

"Ik vind het fantastisch hoe Stijn Coninx mijn verhaal in deze film heeft omgezet", zei de zanger. "Het menselijke aspect van mijn jeugd komt heel goed tot uiting. Het is een warme film geworden, precies zoals ik had gehoopt. Hoe mijn vader hier werd vertolkt, zo was hij in het echt ook. En mijn moeder, die altijd de verzoenende rol tussen ons beiden moest opnemen... ook dat was erg waarheidsgetrouw. Ik ben een gelukkig man."