"Geef Snowden asiel in Duitsland"

Verschillende prominente Duitsers vragen in Der Spiegel dat klokkenluider Edward Snowden asiel zou krijgen in Duitsland. Het Witte Huis verwerpt intussen de vraag om de aanklachten tegen de klokkenluider te laten vallen.
AP2013

"Snowden heeft de westerse wereld een grote dienst bewezen. Het is nu aan ons om hem te helpen." Dat zegt Heiner Geissler in Der Spiegel, voormalig secretaris-generaal van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel.

"De Amerikaanse droom wordt een nachtmerrie", zegt schrijver en opiniemaker Hans Magnus Enzensberger. Hij betreurt het dat Groot-Brittannië, "een kolonie van de VS", Snowden als een verrader ziet. Hij suggereert dat Snowden ook asiel kan krijgen in Noorwegen, zoals Leon Trotski in 1935 er als politiek vluchteling erkend werd.

Andere Duitsers die vragen dat Duitsland de klokkenluider asiel biedt, zijn onder meer acteur Daniël Bruhl, de schrijver Daniel Kehlmann, en Reinhard Rauball, de topman van de Duitse voetbalbond.

"Geen clementie voor Snowden"

Snowden heeft nu asiel gekregen in Rusland tot in juni 2014. In een open brief vroeg hij recent om internationale hulp om de Verenigde Staten ervan te overtuigen om de aanklachten tegen hem te laten vallen.

Maar dat zal wellicht geen vruchten afwerpen. "Snowden heeft de wetten van de VS geschonden. Hij moet naar de VS terugkeren en terechtstaan", zegt Dan Pfeiffer, een adviseur van het Witte Huis.