"Moeilijk in te schatten hoe groot spoorhinder zal zijn"

Het is voorlopig koffiedik kijken hoe groot de gevolgen zullen zijn van de geplande spoorstaking van morgen. Dat zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Om 3 uur vannacht begint het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) een 24 urenstaking. De andere spoorbonden steunen de actie niet.

Midden oktober diende het ASTB een stakingsaanzegging in. De vakbond is niet te spreken over de nieuwe dienstregeling die op 15 december ingaat. Voor sommige treinbestuurders zouden te weinig rustpauzes worden ingepland. Overleg met de directie leverde volgens de bond niks op. Morgen leggen de leden daarom het werk neer.

Het ASTB vertegenwoordigt vooral Waalse treinbestuurders. Vermoedelijk zal de hinder daarom meest voelbaar zijn in Wallonië. Toch zijn gevolgen voor het treinverkeer in Vlaanderen niet uit te sluiten.

"Ook het treinverkeer in Vlaanderen zal waarschijnlijk hinder ondervinden", zegt Crols. "Hoe groot die zal zijn, hangt af van het type actie. Gaat het louter om een staking? Of is het ASTB meer van plan? Op dit ogenblik is dit erg moeilijk in te schatten."

"We raden de reizigers aan voorzorgsmaatregelen te nemen en zo vroeg mogelijk de informatie op te volgen. Dat kan via de website, via Twitter en in de stations."

"Het ASTB staat in de ene regio dan wel wat sterker dan in de andere, maar de integratie van het Belgische spoorwegnetwerk valt niet te onderschatten. Een actie op één plek kan gevolgen hebben op andere plekken."