"N-VA-plannen houden geen rekening met Brusselaars"

"De communautaire visie van de N-VA houdt geen rekening met wat de 1 miljoen Brusselaars willen", zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Vooral het communautaire luik van de plannen die de Vlaams-nationalisten vorige week hebben voorgesteld, gaat te ver volgens de Vlaamse meerderheidspartijen. Voor het socio-economische deel, laten CD&V en Open VLD de deur op een kier.
Van links naar rechts: Beke, Tobback en Rutten.

Tobback reageert vandaag voor het eerst op de communautaire plannen van de N-VA, nadat ook op op het partijbureau van de Vlaamse socialisten vandaag de communautaire en sociaal-economische voorstellen van de Vlaams-nationalisten aan bod waren gekomen. Het "meest frappant" in de N-VA-plannen noemt hij de visie op Brussel, "die duidelijk niet is wat de Brusselaars willen". Ook de Duitstalige Gemeenschap wordt volgens Tobback uit het oog verloren.

De socialist is het er absoluut mee eens dat de volgende regering voluit de socio-economische kaart moet trekken, “maar socio-economisch bestaat wel uit twee woorden”. De socialisten willen een verregaande lastenverlaging om jobs veilig te stellen. “Geen fiscale hervorming waar werkende mensen met een bescheiden inkomen slechter van worden”, klinkt het. “De belastingvoorstellen van de N-VA zijn economische theorie die voor werkende mensen en gezinnen achteruitgang betekenen.”

"Geen formatiegesprekken over nieuwe staatshervorming"

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke kan zich niet vinden in de N-VA-definitie van het confederalisme. "Wij gaan voor een positief confederalisme, geen blokkering maar samenwerking", zegt Beke in een interview. "Die methode heeft de zesde staatshervorming mee tot stand gebracht.”

Er worden volgens Beke vandaag al heel wat samenwerkingsakkoorden tussen de deelstaten gesloten. “Wat mei 2014 betreft, daar vinden wij dat er in de eerste plaats werk moet gemaakt worden van banen." Beke vindt zich niet in de N-VA-voorstelen om de eerste minister of de Kamer af te schaffen. Ook van een splitsing van de sociale zekerheid of de personenbelasting wil hij niet weten.

Als er al gesprekken over een nieuwe staatshervorming komen, dan vinden die volgens Beke het beste plaats in de vernieuwde Senaat. "Dankzij de zesde staatshervorming zal er een nieuwe Senaat komen. De deelstaten kunnen daar rechtstreeks bij betrokken zijn en voorstellen over een nieuwe staatshervorming kunnen er perfect ter sprake komen.

"Confederalisme is einde van België"

Beke wordt bijgetreden door zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten. Ook zij noemt de N-VA-voorstellen over confederalisme onaanvaardbaar. Enkele economische voorstellen van N-VA kunnen dan wel weer op de goedkeuring van de liberalen rekenen.

"Economisch hebben we raakvlakken", zegt Rutten. "Maar voor hun radicale communautaire voorstellen passen we." Dit soort "communautaire gekkigheid" is volgens Rutten nu niet aan de orde. "Confederalisme betekent het einde van de Belgische samenwerking en daar passen we voor."