"Natte toekomst voor de Lage Landen"

Als alle ijs op land zou smelten en de zeespiegel 65,8 meter stijgt, dan behoren niet alleen London of Venetië tot het verleden maar ook grote delen van Vlaanderen, Nederland en Denemarken.

Het novembernummer van het maandblad National Geographic focust op een van de ergste scenario's in de klimaatopwarming. Het magazine heeft er zelfs een interactieve kaart over gemaakt.

Na de oceanen zijn ijsmassa's de grootste waterreservoirs op onze planeet. Er is ongeveer 5,7 miljoen kubieke meter ijs, gletsjers en "eeuwige" sneeuw, maar niemand weet hoe lang het duurt vooraleer die allemaal gesmolten is. "Misschien nog meer dan 5.000 jaar", schrijft National Geographic. In elk geval zou het de eerste keer in dertig miljoen jaar zijn dat de wereld ijsvrij wordt.

De laatste keer dat de aarde ijsvrij was, gaat terug naar het Eoceen, 34 miljoen jaar geleden. Toen zwommen alligators in arctische moerassen. Maar de planeet koelde langzaam af toen CO2 gevangen raakte in de bodem van oceanen. Het continentale ijs vormde zich eerst in Antarctica, maar verspreidde zich over miljoenen jaren over de noordelijke continenten.