"Plastic zakjes verbieden is beste oplossing"

De Europese Commissie heeft een voorstel goedgekeurd dat de lidstaten verplicht om het gebruik van plastic zakjes te verminderen. Volgens Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) zou een verbod nog beter zijn. Zelfstandigenorganisaties zijn niet gewonnen voor een verbod.
/ UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

"In Europa komen jaarlijks meer dan acht miljard plastic tassen als afval in het milieu terecht, waardoor enorme milieuschade ontstaat", zegt Milieucommissaris Janez Potočnik. "Sommige lidstaten zijn er al uitstekend in geslaagd om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Indien andere lidstaten dit voorbeeld volgen, kan het huidige totale verbruik in de Europese Unie met maar liefst 80 % teruggedrongen worden."

De lidstaten kiezen zelf de maatregelen die zij het meest geschikt vinden. Zo kunnen zij heffingen opleggen, nationale reductiestreefcijfers vaststellen of zulke tassen onder bepaalde voorwaarden verbieden. Volgens Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) zou een verbod voor ons land de beste oplossing zijn.

"Iedereen heeft ervaring met het feit dat we veel meer herbruikbare zakken gebruiken om naar de supermarkt te gaan, maar we kunnen nog een stapje verder gaan", zegt Van Brempt. "In heel wat steden in de wereld zijn plastic zakjes verboden. Het is een drastische, maar goede oplossing voor het milieuprobleem."

Kleine plastic zakjes zijn populair omdat ze weinig wegen en onverslijtbaar zijn. Het is net die laatste eigenschap dat het grootste probleem vormt voor het milieu. Ze ontsnappen meestal aan afvalbeheer en recyclage en belanden zo in de natuur, vaak als zwerfvuil op zee. De zakjes worden vaak slechts één keer gebruikt, maar kunnen honderden jaren in het milieu aanwezig blijven, dikwijls als schadelijke microscopische deeltjes die in het bijzonder gevaarlijk zijn voor het leven in zee.

"Verbod is brug te ver"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt de federale regering om geen verbod op plastic zakjes in te voeren, aangezien volgens hen vooral de klanten van kleinhandelszaken hiervan de dupe zullen zijn. "Ontrading kan, maar een verbod is een brug te ver", klinkt het.

NSZ raadt handelaars wel aan om herbruikbare draagtassen te laten maken die ze dan voor een beperkte prijs kunnen verkopen aan hun klanten. "Op die manier voedt de handelaar de consument als het ware op, Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de handelaar die dan geen of minder plastic zakjes meer moet aankopen."

Ook Unizo vindt het verbieden van plastic zakken geen goed idee. "Vandaag bieden al heel winkeliers, zoals supermarkten, alternatieven aan voor plastic zakken. Maar vooral voor kleinere handelszaken is de plastic zak een nog veel gebruikt en goedkoop verpakkingsmiddel." Unizo vreest dat het verplichten van de kleinhandel om alternatieve verpakking aan te bieden de kostprijs voor de handelaars fors zal opdrijven.