"Verkiezingen Kosovo zijn geldig"

Hashim Thaçi, de Kosovaarse premier, heeft de gemeenteraadsverkiezingen geldig verklaard. De uitslag wordt in het noorden van het land nochtans betwist door de Serviërs die Kosovo niet als land erkennen.

De gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo zijn niet van een leien dakje verlopen. In het noorden van het land is geweld uitgebroken in verschillende kiesbureaus. De opkomst was er in het noorden ook erg laag. In dat deel van het land wonen namelijk Serviërs die het land Kosovo niet erkennen en daardoor de verkiezingen wilden boycotten.

De premier van Kosovo heeft nu benadrukt dat in alle steden en dorpen legitieme vertegenwoordigers verkozen zijn. Europa gaat intussen opnieuw bemiddelen tussen Kosovo en buurland Servië. Die laatste lijkt de laatste tijd iets meer water in de wijn te gaan doen met oog op de mogelijke toetreding tot de Europese Unie.

De NAVO - dat na de oorlog van eind jaren 90 nog steeds een aardige vredesmacht heeft in het land - heeft het geweld bij de stembusgang veroordeeld. Volgens het bondgenootschap mag geweld de voortgang niet in de weg staan.