"Voor een periode van 10 jaar zullen velen tekenen"

Peter De Roover, de erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) ziet "weinig verrassingen" in het N-VA-plan voor een confederaal België. Hij meent dat de partij tijd zal krijgen van de achterban om de plannen te realiseren. "Als het effectief een zaak is van 10 jaar, dan denk ik dat velen daar zelfs voor zullen tekenen."

Voor De Roover zijn de plannen van de N-VA wat er te verwachten viel. "Ik denk dat wat het communautaire luik betreft, ze wel erg gedetailleerd zijn uitgewerkt, maar dat ze qua inhoud niet echt heel verrassend zijn overgekomen. Men wist al lang dat het einde van België niet geproclameerd zou worden, en dat het Belgische niveau verregaand uitgekleed zou worden."

De Roover denkt dat het Vlaams-nationalistische kiespubliek van de partij de plannen genegen zal zijn, ofwel omdat ze het een goed project vinden, ofwel uit tactische overwegingen. "Binnen de Vlaamse beweging zal het deel dat in 2010 voor de N-VA gestemd heeft, ook al wel begrepen hebben dat het onmiddellijk uitroepen van de Vlaamse republiek niet meteen tot de doelstellingen behoorde. En diegenen die daarin een stuk verder willen gaan, zullen vermoedelijk toen al niet voor de N-VA gekozen hebben."

De erevoorzitter van de VVB beseft dat het uitvoeren van de plannen niet voor morgen zal zijn. N-VA-voorzitter Bart De Wever had het over een periode van 10 jaar en daar kan de Vlaamse beweging volgens De Roover wel mee leven. "De Vlaamse bewegers staan bekend voor hun geduld. We hebben al heel veel geduld gehad. Als het effectief een zaak is van 10 jaar, dan denk ik dat velen daar zelfs voor zullen tekenen."

Dat de N-VA zowel een Vlaamse als een sociaal-economische vleugel wil bedienen, hoeft geen probleem te zijn, zegt De Roover. "Elke partij heeft een spagaat. En het zal zaak zijn om ervoor te zorgen dat je beide vleugels voldoende bedient. Dat is nu net de oefening. Het feit dat de N-VA op meerdere vleugels vliegt, is niets abnormaals, dat geldt voor alle partijen."

Over de tactiek bij de onderhandelingen zal de komende maanden meer klaarheid komen, zegt De Roover. Hij ziet openingen bij de christendemocraten om te praten. "Bij CD&V houdt men vast aan de uitgangspunten van het programma. Die invulling zal niet dezelfde zijn als die van de N-VA, dat is logisch. Maar het niet reageren van die kant toont toch wel aan dat daar iets genuanceerder gedacht wordt dan bij de andere politieke partijen."

De Vlaamse Volksbeweging is een niet-partijgebonden Vlaams-nationalistische organisatie, die voorstander is van Vlaamse onafhankelijkheid. Peter De Roover is ook chef-politiek van het maandblad Doorbraak.