Arbeidsrechtbank "onbevoegd" in Ryanair-dossier

De arbeidsrechtbank van Charleroi heeft zich onbevoegd verklaard in de rechtszaak die zes ex-werknemers tegen lagekostenmaatschappij Ryanair hadden gestart. Ze vinden dat Ryanair de Belgische arbeidswetgeving moet toepassen en niet de Ierse zoals het geval was.
AP2012

De ex-personeelsleden haalden als argument aan dat hun belangrijkste werkplek de luchthaven van Charleroi was en dat dus de regels van de Belgische arbeidswetgeving toegepast moeten worden. Ryanair argumenteerde echter dat het meeste werk tijdens de vlucht wordt uitgevoerd en dat het Ierse arbeidsrecht dus wel degelijk kan gelden.

De arbeidsrechtbank stelt nu dat de klagers onvoldoende bewezen hebben dat ze onderworpen zijn aan de zetel van Ryanair op Belgisch grondgebied, en in het bijzonder aan de luchthaven van Charleroi. De beslissingen die hen aanbelangen worden in hoofdzaak in Dublin genomen, op de Ierse zetel van de luchtvaartmaatschappij. De rechtbank verklaart zich daarom onbevoegd.

Het is nog niet bekend of de zes Belgische ex-werknemers van Ryanair in beroep gaan tegen de uitspraak of niet. Vertegenwoordigers van de christelijke vakbond CSC/CNE, die de personeelsleden kwamen steunen, verklaarden bij het verlaten van de rechtszaal dat ze de uitspraak verder willen bestuderen met het oog op een mogelijk beroep.

Meest gelezen