Brussels winterplan vervroegd in actie voor daklozen Gesù

Er is een oplossing in de maak voor de krakers van het Gesù-klooster in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node. Het Brussels Gewest laat het winterplan vanavond al intreden zodat de verdreven krakers onderdak kunnen krijgen bij de daklozenorganisatie Samusocial. Voor een honderdtal anderen is er in de loop van de week opvang voorzien. Het vervallen klooster in Sint-Joost werd vanmorgen voor dag en dauw ontruimd.

De ontruiming verliep met veel machtsvertoon. Volgens burgemeester Emir Kir (PS) omdat de politie niet wist waaraan ze zich moest verwachten. "Maar de operatie is uiteindelijk heel rustig verlopen en met heel weinig weerstand. Alles is heel goed gegaan, er zijn geen gewonden gevallen."

In het klooster verbleven zo'n 200 mensen, maar heel wat onder hen zijn gisteravond zelf al vertrokken uit vrees voor een gedwongen verblijf in een gesloten centrum. Na de uitzetting vanmorgen zijn een honderdtal bewoners, onder hen ook kinderen, per bus naar een tijdelijk crisiscentrum in een sportzaal in de Groenstraat gebracht.

Daar kregen ze sociale begeleiding van het OCMW, Samusocial en Fedasil. Voor elke familie is een sociaal dossier opgemaakt. De gemeente stelde negen tijdelijke verblijfplaatsen ter beschikking, waarvan er acht snel beschikbaar moeten zijn. Het Brussels Gewest bood elf plaatsen aan.

"Er zal geen enkel kind op straat komen te staan. Schoolgaande kinderen zijn prioritair", aldus burgemeester Kir die erop hamerde dat de bezetters zo snel mogelijk opnieuw in de maatschappij geïntegreerd moeten worden in samenwerking met de sociale diensten.

"En dat gaat niet door hen in een ander, groot en onveilig gebouw onder te brengen. Een echt dak boven het hoofd en werk vinden zijn de enige manieren voor een menswaardig bestaan", aldus Kir. Wie werkt, zal ook huur moeten betalen. "Het is belangrijk voor hun verantwoordelijkheidsgevoel dat ze huishuur betalen", zegt hij daarover in "Terzake". "Wij willen een voorbeeld zijn voor de rest van het gewest."

Winterplan 11 dagen vervroegd

Ondanks de extra opvang bleek al gauw dat er nog voor 130 mensen opvang nodig was. Na overleg met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), de gemeenschapsministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en de gemeente Sint-Joost is vanavond beslist om het winteropvangplan voor daklozen vanavond al te laten intreden. Dat plan zou normaal op 15 november van start gaan.

De krakers die vanavond nog opgevangen worden in de Groenstraat, krijgen in de loop van de week tijdelijk onderdak in een appartement van de gemeente. Het gaat om een honderdtal mensen van wie een sociaal dossier is opgesteld, onder hen zijn ook 60 minderjarigen.

14 illegalen overgedragen aan Vreemdelingenzaken

Overigens zijn vandaag ook 14 krakers van het Gesù-klooster ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Het gaat om mensen die illegaal in ons land verbleven. Onder hen zijn ook vier minderjarigen.

Volgens de woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken zal elk dossier apart worden bekeken. "Op basis hiervan gaan we beslissen wie in ons land mag blijven, wie het land moet verlaten of wie naar een gesloten centrum wordt gestuurd in afwachting van een terugkeer naar het land van herkomst."