Directrice SamuSocial woont in een OCMW-woning

Pascale Peraita, de directrice van de Brusselse daklozenopvang SamuSocial, woont in een huis van het Brusselse OCMW. Dat schrijft Le Soir. Het zou niet gaan om een sociale woning, maar om een huis dat tegen een "marktconforme prijs" wordt verhuurd. Peraita kwam recent nog in het nieuws omdat ze bruto ruim 190.000 euro per jaar verdient.

OCMW-Voorzitter Yvan Mayeur (PS) neemt het in de krant op voor Peraita. Hij beklemtoont dat ze een "marktconforme prijs" betaalt. "Het klopt, maar het is geen sociale woning", zegt Mayeur. "Het OCMW is eigenaar van verschillende woningen verspreid over de stad, die tegen marktconforme prijzen worden verhuurd. Ze zijn voor iedereen toegankelijk, er zijn enkel prioriteitsregels voor Brusselaars die werken bij stadsdiensten, zoals de politie, het OCMW, scholen of ziekenhuizen."

Mayeur ontkent dat het gaat om een sociaal voordeel. Volgens hem werd ook geen enkele onregelmatigheid vastgesteld. Volgens Le Soir zou de voorzitster van SamuSocial maandelijks zo'n 1.190 euro moeten betalen, inclusief lasten en parkingkosten.

Peraita is sinds een jaar ook raadslid bij het OCMW van Brussel en in die hoedanigheid heeft Mayeur haar gevraagd om de woning te verlaten. Ze kreeg hiervoor twee jaar de tijd. De vrouw bevestigt in de krant dat ze in een woning van het OCMW leeft, maar dat ze op zoek is naar een andere woonst. "Dit had als voordeel dat het dicht bij mijn werk gelegen was. Maar door de bevoegdheden die ik sinds een jaar voor het OCMW uitoefen, moet ik op zoek naar iets anders. Ik kon niet voorspellen dat ik verkozen ging zijn."

Enkele weken geleden was er nog heisa ontstaan over een rapport van de inspectie van Financiën, waaruit bleek dat Peraita als directrice van SamuSocial een bruto jaarloon van 192.705 euro opstrijkt. Peraita wordt genoemd als nieuwe OCMW-voorzitster, als Mayeur burgemeester zou worden. Hij neemt wellicht de fakkel over van Freddy Thielemans (PS).

BELGA/LAMBERT