Dodelijke buskaping in Noorwegen

In Noorwegen heeft een man om nog onbekende redenen getracht een lijnbus te kapen. Daarbij zijn drie mensen om het leven gekomen. Hij is intussen ingerekend door de politie. "Hij was gewapend met een mes", klinkt het bij de politie.

Vanavond kreeg de Noorse politie het bericht binnen dat er gewonden waren gevallen op een lijnbus in de buurt van Årdal, in het westen van het Scandinavische land. Eerst werd gedacht dat het om een verkeersongeval ging en werden alleen zieken- en brandweerwagens gestuurd.

Die ambulances en brandweerwagens kwamen als eerste ter plaatse en ontdekten dat een man van wellicht een jaar of vijftig verschillende mensen heeft neergestoken in een poging om de bus te kapen. Een anti-terreureenheid met helikopters werd opgetrommeld vanuit de hoofdstad Oslo.

Voor die ter plaatse waren gekomen, hadden de brandweermannen de kaper al overmeesterd. De politie kon de man daarna inrekenen. "Het gaat om een vijftiger - hij zou ook jonger kunnen zijn - die niet van Noorse origine is en gewapend was met een mes", zegt Jørn Lasse Førde Refsnes van de politie aan de lokale tv-zender TV2. Een exact motief is nog niet duidelijk.