Eminem en Taylor Swift winnen YouTube Music Awards

De Amerikaanse rapper Eminem en popzangeres Taylor Swift zijn in de prijzen gevallen tijdens de allereerste YouTube Music Awards. Eminem kreeg op het gala in New York de prijs van "artiest van het jaar". Swift werd voor haar hit "I knew you were trouble" bekroond tot YouTube-fenomeen van het jaar.
Girls' Generation

De award voor "video van het jaar" ging naar de Zuid-Koreaanse meidengroep Girls' Generation (foto) en hun song "I got a boy". Deze outsiders laten daarmee zwaargewichten als Lady Gaga of Justin Bieber achter zich.

Macklemore & Ryan Lewis kregen de "doorbraak"-award. De winnaars werden gekozen via een stemming op het internet. De prijsuitreiking was rechtstreeks te volgen op YouTube. Er waren optredens van onder anderen Eminem en Lady Gaga, die zichzelf begeleidde op piano tijdens haar nieuwe song "Dope".

Het videoplatform is de voorbije jaren onmisbaar geworden voor de muzieksector, ten koste van klassieke spelers als MTV. Uit een rondvraag afgelopen jaar bleek dat 64 procent van de Amerikaanse jeugd muziek beluistert via YouTube. Dat is meer dan de radio (56 procent).