Europees rundsvlees binnenkort weer welkom in de VS

Dertien jaar na de blokkering van de import als gevolg van de gekkekoeienziekte zou Europees rundvlees weldra weer welkom zijn op de Amerikaanse markt. Dat concludeert de Europese Commissie uit een besluit van het ministerie van Landbouw in Washington.
AP2013

Het Amerikaanse besluit betekent volgens de Commissie dat Europees rundvlees en andere rundveeproducten opnieuw zullen worden toegelaten op de Amerikaanse markt. "De heropening van de markt is een late, maar welgekomen stap om het ongerechtvaardigde verbod af te schaffen en normale handelsvoorwaarden te herstellen", zo stelt de Commissie in een mededeling.

In een reactie op de uitbraak van gekkekoeienziekte in Europa had de VS begin 1998 hun markt gesloten voor Europees rundvlees. De VS hanteerde voorwaarden die verder gingen dan de standaarden van de Werelddiergezondheidsorganisatie (OIE), die onder meer stellen dat ontbeend rundvlees veilig is en vrij verhandeld moet kunnen worden.

De Amerikaanse beslissing wordt negentig dagen na de officiële publicatie van kracht. De beslissing is volgens de Commissie "een belangrijk signaal voor andere handelspartners dat rundvlees uit de Europese Unie veilig is".

De Amerikaanse invoerbeperkingen op rundvlees vormt al jaren een discussiepunt in de handelsrelaties tussen Washington en Brussel. Beide partijen onderhandelen momenteel over een nieuw, grootschalig vrijhandels- en investeringsakkoord. Nu een einde is gemaakt aan de sluiting van een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten kunnen die gesprekken hervat worden. De Commissie kondigde aan dat de tweede ronde van 11 tot 15 november zal plaatsvinden in Brussel.