Groen licht voor VN-aanval op laatste bastions M23

De VN-missie in Congo (Monusco) heeft de toelating gekregen om de laatste bastions van de M23-rebellen in het oosten van het land te bombarderen. Dat heeft een officier van die vredeshandhavingsmissie verklaard.
AP2013
Congolese troepen nemen Bunagana in Oost-Congo in.

De militaire eenheden van Monusco hebben artillerievuur afgeschoten op de laatste vestigingen van de rebellen, nadat er een obus was terechtgekomen op het Congolese dorp Bunagana, aan de grens met Oeganda.

"Onze doelwitten zijn Runyonyi en Chanzu. Er wordt weerstand geboden. We blijven schieten tot alles onder controle is", meldt een andere bron binnen de interventie-eenheid.

De meer dan tweeduizend meter hoge heuvels Runyonyi en Chanzu bevinden zich vlak bij Bunagana (80 kilometer te noorden van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu). Het zijn de laatste toevluchtsoorden voor de M23-rebellen. Eerder op de dag had het Congolese leger al de nabijgelegen heuvel Mbuzi heroverd.

De VN-blauwhelmen in Congo hebben in augustus samen met het Congolese leger een operatie opgezet, waardoor de M23-rebellen verdreven konden worden vanuit de heuvels van waaruit ze Goma bedreigden.