Grootste klimzaal van Europa komt in Gent

In de Blaarmeersen in Gent verrijst de komende maanden een gloednieuwe klimzaal die meteen de grootste van Europa wordt. Het complex wordt gebouwd in opdracht van Klimzaal Bleau in een samenwerking met de stad Gent. Eens voltooid zal het de klimcapaciteit in Gent en omstreken zes keer groter maken. “Enerzijds willen we van de klimsport een brede sport voor iedereen maken, anderzijds willen we de internationale referentie voor de klimsport worden”, zegt Bert Geerinckx van Klimzaal Bleau.

“14 jaar geleden zijn we gestart met Klimzaal Bleau”, zegt Geerinckx. “Doorheen de jaren hebben we het centrum steeds verder uitgebouwd. Sinds 2009 draaien we op de maximumcapaciteit. Een uitbreiding was dan ook dringend nodig.”

Die uitbreiding komt er nu en wel onder de vorm van de grootste klimzaal van Europa. Op de terreinen van de Blaarmeersen in Gent verrijst de komende maanden een gloednieuwe constructie die alles samen meer dan 3.500 vierkante meter klimoppervlakte zal herbergen. Kostprijs: 5 miljoen euro.

“Als bouwheer zal Klimzaal Bleau het grootste gedeelte van die som op tafel leggen. Daarnaast hebben we een subsidie van 500.000 euro van de stad Gent gekregen. Ook de provincie Oost-Vlaanderen en de Klim- en Bergsportfederatie komen met geld over de brug”, legt Geerinckx uit.

"Sociale interactie vinden we erg belangrijk"

“Het wordt de grootste zaal van Europa, maar dat is niet ons doel. Al jaren zetten we in op een “brede sport” waarbij we zoveel mogelijk mensen aan het klimmen willen krijgen. Met deze zaal gaan we op dit elan verder. Anderzijds willen we ook de internationale referentie voor de klimsport worden.”

De zaal zal onder meer een medische cel bevatten waar een dokter, een ostheopaat en 2 kinesisten klimmers met raad en daad zullen bijstaan. "Zowel beginners als topsporters kunnen bij hen terecht. De sociale interactie tussen alle klimmers vinden we erg belangrijk."

“Er komt ook een samenwerking met de Universiteit Gent. Wij willen hen ondersteunen in wetenschappelijk onderzoek naar klimsport. Dat staat momenteel nog in de kinderschoenen. Wij willen graag aan de kar trekken opdat de kennis over en de begeleiding en de omkadering van de klimsport nog beter wordt.”

"Verpozen met zicht op de klimmers"

Het complex zal verschillende klimzalen tellen. Zo komt er naast de binnenzaal ook een overdekte buitenzaal. “Die is op het zuiden georiënteerd. Zodra de weersomstandigheden het toelaten, kunnen klimmers in de buitenlucht aan de slag. Bedoeling is dat het complex op die manier voorbijgangers nieuwsgierig maakt naar de sport. Ze kunnen verpozen met zicht op de klimmers.”

Op vraag van het stadsbestuur van Gent wordt het gebouw energiezuinig en ecologisch verantwoord. “Een naam voor de nieuwe klimzaal is er nog niet”, weet Geerinckx nog. “Waarschijnlijk zal die wel een verwijzing naar de naam “Bleau” bevatten.” Als alles goed gaat, moet de zaal volgende zomer af zijn. De huidige klimzaal blijft gewoon voortbestaan.