Nederlandse omroep urenlang uit de lucht na stroomtest

Door een grote stroomstoring in het Mediapark in Hilversum waren gisteravond verschillende uitzendingen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) niet te zien op tv. Een test van de noodstroomvoorziening, waarvan de omroep niet op de hoogte was, blijkt aan de basis van de problemen te liggen.

"De test was bij ons niet bekend en daardoor konden we ons niet voorbereiden op een noodscenario", zegt Henk Hagoort (foto in tekst), voorzitter van de raad van bestuur van de NPO. "Het is dramatisch. De aggregaten (mobiele generator voor elektrische stroom, nvdr) pakten het niet over toen de stroom uitviel en dat is vreemd", zegt hij. "We gaan nu kijken wat er precies gebeurd is."

Door de stroomstoring speelde de tv-uitzending van "Studio voetbal" zich af bij kaarslicht. Rond 23 uur gingen alle publieke radio- en tv-zenders uit de lucht.

Vanaf 23.30 uur waren Radio 1, 3FM en Radio 4 weer te ontvangen. Rond 23.45 uur was tv-zender Nederland 1 weer te bekijken. Het was de grootste stroomstoring in het Mediapark in lange tijd.