Ontmanteling paviljoen Toyo Ito van start gegaan

Op de Burg in Brugge zijn vandaag de voorbereidingen voor de ontmanteling van het paviljoen van Toyo Ito gestart. De Japanse architect ontwierp het paviljoen voor Brugge Culturele Hoofdstad 2002. Er was al jaren discussie over de toekomst van het kunstwerk.

"Eerst was het paviljoen beschermd, maar de kosten waren veel hoger dan geraamd", legt schepen Hilde Decleer uit. "Daarom hebben we de opheffing van de bescherming gevraagd." Die beslissing viel begin augustus.

Vandaag starten de voorbereidende werken en vanaf morgen wordt het paviljoen voorzichtig gedemonteerd. Tegen het eind van deze week zou het helemaal afgebroken moeten zijn. Het wordt naar een opslagruimte van de stad gebracht. Het paviljoen kan nadien eventueel nog heropgebouwd worden.

In 2002 was het de bedoeling dat het paviljoen slechts twee jaar op de Burg zou blijven, maar uiteindelijk bleef het staan. Nu verdwijnt het paviljoen van de Burg. Brugge wil de Burg al langer volledig herdenken en opnieuw aanleggen. Wat er in de plaats van het paviljoen komt, is nog niet bekend.

Meest gelezen