Ontruiming rustig verlopen na hardhandige politie-inval

In Sint-Joost-ten-Node is het Gesù-klooster helemaal ontruimd. De politie kwam vanmorgen massaal ter plaatse en bij aanvang ging het er hardhandig aan toe, maar de ontruiming zelf verliep uiteindelijk zonder grote incidenten.
Zo ziet het gebouw eruit binnenin.

De ontruiming begon om 6 uur vanochtend. "Massaal veel politieagenten en oproerpolitie hebben de mensen die voor de deur stonden, weggeduwd. Een aantal mensen viel op de grond, er werd gewoon overheen gewandeld", vertelde VRT-radiojournalist Mathijs Bijnens, die ter plaatse was.

"Het ging allemaal heel snel. De straat werd letterlijk schoongeveegd. Sympathisanten van de krakers en persmensen werden weggeduwd en hardhandig de straat uit gedreven." Bijnens had het over een "groot machtsvertoon" van de politie. "Ze zijn er met de botte bijl ingegaan."

Nadat iedereen uit de straat was gedreven, werd de deur van het klooster ingebeukt door een aantal politiemensen. "Dat is niet zonder moeite gegaan. Ze hebben er hard op moeten inbeuken en uiteindelijk werd er ook een zaag bijgehaald. Dan stormde een groep van zo’n 200 agenten het pand binnen om het te ontruimen."

De pers werd op een ruime afstand gehouden, vertelde Bijnens ook. "Ik moet vanop een afstand toekijken. Hoe het binnen verloopt, is onmogelijk te zien."

Zodra de politie binnen was, verliep alles uiteindelijk vrij sereen. Er bleken 119 mensen aanwezig, onder wie een 40-tal kinderen. Familie per familie werden ze uit het gebouw gehaald. Er kwam even een ziekenwagen langs, maar die was bedoeld voor een hoogzwangere vrouw in het pand.

Onze radiocollega kon nadat de ontruiming afgerond was ook binnenin enkele foto's nemen (zie laatste foto's onderaan). Daaruit blijkt dat de krakers in erbarmelijke leefomstandigheden woonden.

De Block: "Een lokale aangelegenheid"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft in een korte mededeling gereageerd op de ontruiming. Ze zegt dat haar departement er maar zijdelings bij betrokken is en dat het vooral een lokale aangelegenheid is. Als er asielzoekers bij de krakers zijn, kunnen die worden opgevangen in het open terugkeercentrum in Holsbeek, luidt het.

Gesù-klooster wordt al jaren gekraakt

Emir Kir (PS), de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, wil het Gesù-klooster, dat al jaren bezet wordt door krakers, laten ontruimen omdat het er niet meer veilig zou zijn. Op de locatie is ook al jaren een luxehotel gepland en de laatste tijd waren er klachten van de buren over overlast. Bovendien zouden er criminele activiteiten plaatsvinden, maar dat ontkennen de krakers.

Gisteren was er nog overleg tussen advocaten van de krakers en het gemeentebestuur, maar dat heeft niets opgeleverd. Een 30-tal mensen heeft het pand verlaten, maar de grote meerderheid is dus gebleven tot vanochtend. De krakers zijn vooral mensen zonder papieren. Onder hen zijn ook heel wat gezinnen met kinderen.

Meest gelezen