Pierre Lemaitre wint de Prix Goncourt

De Franse schrijver Pierre Lemaitre (62) heeft met zijn roman "Au revoir là-haut" de Prix Goncourt gewonnen. Ook de Belg Jean-Philippe Toussaint stond met "Nue" op de shortlist van de prestigieuze Franse literatuurprijs, maar hij haalde het dus niet.

"Au revoir là-haut" gaat over een verloren generatie, de Franse soldaten die werden ingezet tijdens Wereldoorlog I en daarna uit de krijgsdienst ontslagen zijn. De roman van Lemaitre haalde het pas in de twaalfde stemronde met zes stemmen tegen vier van "Arden", de debuutroman van Frédéric Verger.

De Prix Renaudot ging naar "Naissance" van Yann Moix, een roman van bijna 1.200 pagina's over de relatie tussen ouder en kind die soms een hel kan zijn. "Naissance" won al in de eerste stemronde.

Voor de bekendmaking van de prijzen was een delegatie van de feministische beweging La Barbe het restaurant Drouant binnengedrongen. Zij klagen aan dat er zo weinig vrouwen in de jury zitten en ook zo weinig schrijfsters genomineerd worden.

De Prix Goncourt en de Prix Renaudot zijn de belangrijkste literatuurprijzen in het Franse taalgebied. Aan de Prix Goncourt is een geldbedrag van tien euro verbonden. De Prix Renaudot is er enkel voor de eer. Het werk van de laureaten van de prijzen is na de uitreiking van de onderscheidingen gegeerd goed in het Franse taalgebied.