Proces tegen Mursi gestart... en meteen uitgesteld

In Egypte is het proces tegen de verdreven president Mohamed Mursi van start gegaan. Samen met 14 andere prominente leden van de Moslimbroederschap staat hij terecht voor het "aanzetten tot moord op demonstranten". Na een erg tumultueuze zitting werd de zaak meteen uitgesteld naar 8 januari volgend jaar.

"Ik ben de legitieme president van de republiek en dit gerechtshof is illegaal", gooide Mursi tijdens de eerste zitting van zijn proces de rechter naar het hoofd. Hij voegde eraan toe dat niet hij, maar wel de leiders van de militaire coup die hem begin juli van de macht verdreven, zouden moeten terechtstaan.

Mursi moet zich samen met 14 andere prominente leden van de Moslimbroederschap voor de rechter verantwoorden voor het geweld tegen demonstranten op 5 december vorig jaar. Daarbij vielen 7 doden. De rechtszaak werd evenwel meteen uitgesteld naar 8 januari 2014.

Sinds hij van de macht werd verdreven, is amper nog iets van Mursi vernomen. Al die tijd werd hij op een geheime militaire locatie vastgehouden. Per helikopter werd hij vandaag naar de rechtszaal gevlogen. In afwachting van het vervolg van het proces, is hij na afloop samen met de andere beklaagden naar de Tora-gevangenis in Caïro overgebracht.