Ryanair verwacht dat winst zal dalen

De Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair verwacht een winstdaling voor het volledige fiscale jaar. De toegenomen concurrentie en moeilijke economische situatie in Europa wegen op de inkomsten. Dat deelt Ryanair mee.
AP2013

De nettowinst zou in het jaar, dat eindigt op 31 maart, uitkomen op 500 à 520 miljoen euro. Eerder zei Ryanair dat het rekent op een winst van 570 miljoen euro, maar waarschuwde de maatschappij dat dat cijfer mogelijk niet zal halen. Vorig jaar bedroeg de winst 569 miljoen euro.

Ryanair snoeide in de prijzen en houdt 70 vliegtuigen aan de grond in de winter om capaciteit uit de markt te halen. Hoewel er al meer vroegboekingen zijn dan vorig jaar, dalen de tarieven naar verwachting met 9 procent in het derde kwartaal en met 10 procent in het vierde, aldus de maatschappij. De komende 12 maanden verwacht Ryanair "een korte pauze" van de trafiekgroei na 2 decennia van continue expansie.

"Mensen hebben minder geld uit te geven", zegt CFO Howard Millar. "Augustus was sterk, maar sindsdien is de situatie verslapt." Ryanair zal vliegtuigen "agressief blijven vullen", aldus Millar.

Ryanair vliegt in België op de luchthaven van Charleroi. In juli dreigde de lagekostenmaatschappij er nog mee om de capaciteit op de luchthaven af te bouwen als de Waalse regering niet afzag van haar plannen om een taks van 3 euro te heffen op vliegtuigtickets. De taks werd uiteindelijk afgevoerd.

Meest gelezen