Schulz: "Europese idee verzoenen met verwachtingen burgers"

Martin Schulz, huidig voorzitter van het Europees Parlement, heeft in een interview met Le Monde uitgelegd waarom hij kandidaat is om Barroso op te volgen als hoofd van de Europese Commissie. "Ik wil het Europese idee verzoenen met de verwachtingen van de burgers", klinkt het.

Begin oktober raakte bekend dat de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, momenteel voorzitter van het Europees Parlement, kandidaat is om José Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. In een interview met Le Monde legt hij uit waarom hij een gooi doet naar het voorzitterschap.

"Europa kent tegenwoordig wat ontwikkelingen die me zorgen baren", zegt Schulz in Le Monde. "Er is over het algemeen heel wat wantrouwen van de burgers ten opzichte van de instellingen, of ze nu nationaal zijn of Europees. Daar moeten we iets aan doen."

"De mensen hebben het idee dat Europa niet correct te werk gaat en dat er beloftes gedaan worden waaraan we ons niet houden", gaat Schulz verder. "Ik wil het Europese idee opnieuw proberen te verzoenen met de verwachtingen van de burger."

Wie de volgende voorzitter wordt van de Europese Commissie weten we na de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. De Europese Volkspartij (EVP) heeft nog geen kandidaat naar voren geschoven om Barroso op te volgen.