Stierf Toetanchamon door ongeval met strijdwagen?

Britse wetenschappers denken te weten hoe de Egyptische farao Toetanchamon aan zijn einde is gekomen. Hij zou gestorven zijn bij een ongeval met een strijdwagen. Over de doodsoorzaak van de jonge farao doen meerdere theorieën de ronde.

De Britse wetenschappers hebben een "virtuele autopsie" uitgevoerd op het lichaam van Toetanchamon, die in de 14e eeuw voor Christus over het Egyptische rijk regeerde. Daaruit bleek onder meer dat er over de hele linkerzijde van het lichaam zware verwondingen waren.

Het scenario dat de onderzoekers vooropstellen, is dat de 19-jarige farao om het leven is gekomen toen hij zittend op zijn knieën in zijn flank geraakt werd door een strijdwagen, die op hem inreed. Daarbij zouden zijn ribben en bekken gebroken zijn en zijn hart verpletterd. Dat is volgens de wetenschappers dan ook de reden dat de farao begraven werd zonder hart, wat nochtans gebruikelijk was.

De onderzoekers ontdekten ook dat het lichaam van Toetanchamon verbrand is na de mummificatie, terwijl het in de sarcofaag lag. Het gevolg van "knoeiwerk" tijdens het mummificatieproces, zo luidt het. De combinatie van de balsemoliën, het linnen en de aanwezige zuurstof zou hebben geleid tot een spontane ontbranding. "De mogelijkheid dat een mislukte mummificatie heeft geleid tot een spontane ontbranding, is iets dat we totaal niet hadden verwacht", zeggen de onderzoekers.

Over de dood van de jonge farao doen meerdere theorieën de ronde. Uit een onderzoek in 2010 bleek dat hij overleden was aan de combinatie van complicaties na een gebroken been en malaria. Een andere theorie is dan weer dat Toetanchamon gestorven zou zijn aan de gevolgen van erfelijke epilepsie. Ook een val bij een jachtongeval werd eerder al gesuggereerd.

Toetanchamon werd farao toen hij 10 jaar was, in 1333 voor Christus. In de Egyptische geschiedenis was hij een onbeduidende farao maar hij werd wereldberoemd omdat zijn graf een van de weinige Egyptische koningsgraven is die niet geplunderd zijn. Het graf werd ontdekt in 1922 en bevatte heel wat schatten. Dat het niet geplunderd werd, is te danken aan het feit dat bij de bouw van het graf van Ramses VI in de Vallei der Koningen het zand en puin op de ingang van het graf van Toetanchamon werd gegooid.