Verkiezingen in Kosovo draaien uit op mislukking

De gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo zijn uitgedraaid op een mislukking. De opkomst in de Servische gebieden lag extreem laag. Bovendien werd de stembusgang in Mitrovica, de grootste stad in het noorden waar zowel Albanezen als Serviërs wonen, opgeschrikt door geweld. De stembureaus werden er zelfs even gesloten.
AP2013

De verkiezingen werden beschouwd als een test voor de relaties tussen Belgrado en Pristina. Dit voorjaar werd tussen beiden nog een samenwerkingsakkoord afgesloten onder druk van de Europese Unie. De Servische minderheid in Kosovo kon voor het eerst sinds de onafhankelijkheidsverklaring van het gebied in 2008 zijn stem uitbrengen. Maar weinig Serviërs deden dat ook. Enkele uren voor het sluiten van de stembus, was amper 13 procent van de kiesgerechtigden opgedaagd.

Bovendien werd de verkiezing in het noorden opgeschrikt door geweld. Gemaskerde mannen drongen een kiesbureau in Mitrovica binnen, vielen het personeel en kiezers aan en vernielden de stembiljetten.

Na het incident verklaarde een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa dat het zijn personeel uit het gebied heeft teruggetrokken uit veiligheidsoverwegingen.

De mislukte stembusgang is slecht nieuws voor Servië zelf. Dat land wil graag starten met toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie, maar een goed verloop van de verkiezing in Kosovo was een voorwaarde.

De eerste resultaten van de stemming worden pas woensdag verwacht.